2014. november 12., szerda

Pár hasznos tudnivaló, amit tudnod kell a Windows 8.1-ről


Sokan még mindig félnek a Windows 8-tól, mert megszokták a Start menüt, a kinézetet, és félnek az újtól. Pedig erre nincsen semmi ok! Mivel a szeretett Windows 7 is lassan nyugdíjba megy, kénytelenek leszünk merni változtatni. Mutatok 5 dolgot, amivel szerethetőbbé tehetjük a Windows 8 aktuális verzióját, a 8.1-et. Jövőre jön a Windows 10, abban már lesz Start menü, de aki bizalmat ad a 8-asnak, nem fog csalódni.




A bejelentkezési képernyő kiiktatása

Amennyiben nem férhetnek idegen emberek a gépünkhöz, akkor jelentős időt spórolunk meg magunknak, ha megszabadulunk a bejelentkezési képernyőtől. Ahhoz, hogy ezt véghez vigyük, nyomjuk meg a Win + R billentyűkombinációt, amire felugrik a Futtatás ablak, vagy a jobb alsó sarokba visszük az egeret és a nagyító alakú keresés ikont használjuk. Ezután írjuk be, hogy netplwiz, és nyomjunk Entert. A felugró ablakban vegyük ki a pipát a "A számítógép használatához felhasználónevet és jelszót kell megadni" sor mellől. Ha korábban volt jelszavunk beállítva, akkor azt most meg kell adni a változtatáshoz. A Windows következő újraindulásakor mindenesetre már nem találkozunk a bejelentkezési képernyővel. 

(Megjegyezném, hogy telepítés után kispórolhatjuk ezt a lépést, ha Microsoft fiók nélkül hozunk létre helyi fiókot és NEM írunk be jelszót. Erre véletlenül jöttem rá, de működik!)





A Start-gomb

A Windows 8.1-ből még hiányzik a klasszikus Start menü, de Start-gomb azért akad. Ez alapesetben visszavisz minket a modern felületre, illetve fordítva. A Microsoft azért elrejtett itt egy hasznos menüt pluszban, amihez a jobb egérgombbal kattintva lehet hozzáférni. Itt gyors elérést kapunk sok hasznos dologhoz, többek között a Vezérlőpulthoz és a Feladatkezelőhöz. Ezenkívül telepíthető egy "Classic-Shell" nevű program, ami magyarul is tud és a telepítést követően már szert is tettünk a régen szeretett Start menünkre.




Navigáció a sarkon

Az úgynevezett hot corners funkció keretében a kijelző jobb és bal felső sarkában is speciális elemek ugranak elő, ha odatévedünk az egérrel. A bal oldalon a megnyitott appok listáját látjuk, míg a jobb oldalon a Charms menü jelenik meg, ami hozzáférést enged a beállításokhoz és a kereséshez is. Sokan azonban mindkét elemet zavarónak találják, és inkább kikapcsolnák. Erre is van lehetőség, méghozzá a Tálca tulajdonságainál, a Navigáció fülön. A két menü a Sarokbeli navigációs funkciók résznél, külön-külön kapcsolható ki.


5 dolog, amit ismerned kell a Windows 8.1-ben 5

Jó ideje használom a Windows 8-at, a kezdeti gyermekbetegségeket kijavították, valamint a régi masinákból is képes rakétát csinálni. Rendszergazdaként több tucatnyi előző generációs gépet élesztettem újra, hála ennek a rendszernek. Tessék szeretni, kipróbálni!

Köszönöm a figyelmet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése